Rendezvények


Neves közéleti személyiségek közösen vesznek búcsút a lezárt határoktól
Interaktív kiállítás, talk-show és ingyenes házibuli a Közraktárban

December 21-én pénteken, a schengeni határnyitás napján a Merlin Színház a Miniszterelnöki Hivatallal és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve egy egész napos rendezvényre készül a budapesti Közraktárak épületeiben, ahol közösen búcsúztatunk el olyan fogalmakat, mint a piros útlevél, a disszidálás, a 70 dolláros keret és a Gorenje-turizmus. Számos közéleti személyiség vállalta a szereplést az ingyenesen látogató rendezvényen. Délután Grosics Gyula, Jancsó Miklós, Csapó Gábor, Demszky Gábor, Ernyey Béla és mások mesélnek meghökkentő emlékeikről, majd Zalatnay Sarolta, Nagy Feró, Szűcs Judith, a Cinetrip csapata és a Tilos Rádió DJ-jei közösen búcsúznak a "boldog szép napoktól".

Hogyan csempészett nylonharisnyát az Aranycsapat? Ki volt az elutasított útlevélkérelmek rekordere? Mire lehetett költeni 70 dollárt két hét alatt? Mindez kiderül azon a talkshow-n, ahol meghívott közéleti személyiségek és a jelenlévők mesélnek történeteket a határátkelésről és a Kádár-rendszer utazási szokásiról. A péntek 16.00 órakor kezdődő beszélgetéssorozat moderátora Szombathy Pál, az MTV A la Carte műsorvezetője, vendégei Bálint András, Jancsó Miklós, Grosics Gyula, Kőrösi Zoltán, Müller Péter Sziámi, Ernyey Béla, Tamás Gáspár Miklós, Csapó Gábor, Demszky Gábor, Bródy János, Farkasházy Tivadar, Poór Péter és még sokan mások. A beszélgetésben a közönség is részt vehet, mindenki megoszthatja saját történetét a vendégekkel és a jelenlévő érdeklődőkkel.

A rendezvény már a talksow előtt is különleges élményeket kínál. A 12.00 órakor nyíló interaktív kiállításon mindenki kipróbálhatja, milyen volt átjutni a határon a Kádár-rendszerben és megtekintheti a csempészek és határsértők különleges eszközeit is. Az udvaron korabeli határőrjárművek, hőkamerás ellenőrzőautó bemutatója, Trabantok és Wartburgok Gorenje-szépségversenye várja a vendégeket. Akinek nem volt "szerencséje" hozzá, utoljára átélheti a határellenőrzés mindennapi vegzatúráit a poggyászvizsgálattól a vámáru-nyilatkozatig.

Este 22.00 órától másnap hajnalig határtalan házibuli várja a vendégeket, ahol együtt búcsúztathatják el a "boldog szép napokat" Nagy Feróval, Szűcs Judith-tal és Zalatnay Saroltával. Az élő fellépések mellett Cinetrip vetítések és a Tilos Rádió DJ-i gondoskodnak a jó hangulatról.